Aktuality 2013

ArtPokalypsa. Marek Nenutil

Ostravský výtvarník Marek Nenutil (1978) s uměleckým pseudonymem Openmindz 360° vystavoval ve dnech 28. března až 21. dubna ve Slezskoostravské galerii.

Výstava dostala jednoznačný název: ArtPokalypsa. Návštěvníci galerie mohli vidět kromě Nenutilových nových obrazů, vzniklých převážně v letošním roce, i nejrůznější vitríny plné posbíraných kostí či velkou hromadu věcí, nejvíce připomínající skládku. V galerii byly staré barely, pneumatiky či tlející listí. „Vše je inspirováno okolními opuštěnými ostravskými doly,“ vysvětloval Nenutil význam svých objektů. „Bývalé doly často navštěvuji a sbírám artefakty, které pak vystavuji v boxech. Zrezivělé věci, dřívka i kosti. Pocházejí z Ostrama, Dolu Petr Bezruč nebo také z Dolu Heřmanice,“ svěřil se autor. Za své zvláště oblíbené místo označil právě Důl Petr Bezruč ve Slezské Ostravě. „Je to ale bohužel místo, které je kvůli sběračům kovů i bezdomovcům hodně zpustošené. Budu se tam ovšem muset vydat brzy znovu, artefakty už mi docházejí. Hned jak se na jaře oteplí, vydám se na další lov,“ plánoval Nenutil. Petr Hájek z pražské galerie The Chemistry Gallery během vernisáže připomenul, že Nenutilovy práce byly zastoupeny i na veletrhu současného umění Art Prague, který se konal v Praze v měsíci březnu. „Nenutilova díla kupují respektovaní sběratelé,“ konstatoval Hájek. Marek Nenutil alias Openmindz 360° má za sebou úspěšné výstavy v Galerii Kotelna Karlín (2012), v pražské Galerii Nábřeží (2006) nebo v ostravských výstavních síních Galerie Fiducia (2005) nebo Galerii Černý pavouk (2001). 

Marek Nenutil se narodil v roce 1978. Již od malička na něm bylo znát, že mu v žílách koluje výtvarné umění. V roce 1992 ho oslovil tepající pouliční život a začal se věnovat graffiti. To mu ostatně zůstalo, malováním ve veřejném prostoru se zabývá dodnes. Marek Nenutil, známý také jako Openmindz360 je známým představitelem neoficiální výtvarné scény na Ostravsku, ovšem jeho tvorbu nelze zužovat pouze na streetart.

Kromě malby větších pláten olejovými, akrylovými či aerosolovými barvami tvoří také skulptury, prostorové instalace, trojrozměrné dekorace, loutky, navrhuje oblečení a dokonce ilustroval několik knih. Umělecky ztvárnil již několik desítek interiérů a další stále přibývají.

Založil dnes už zaniklou uměleckou skupinu Heroes a několikrát se ukázal v televizních pořadech (Kultura, Salon, Letadlo), ve kterých jako správný prezentoval své dílo. Vystavoval jak v České republice, tak v zahraničí a jeho obrazy a díla jsou zastoupeny převážně v soukromých sbírkách.
 

« zpět na přehled


Aktuality

Pozvánka na komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM

Přijměte pozvání na v pořadí druhou komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy uměleckého Sdružení Q.  více

Pozvánka na komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM

ve středu 19. června se můžete těšit na první komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy. Těšíme se na Vás od 16 hodin ve Slezskoostravské galerii. více

Vernisáž výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy

Ve středu 12. června 2004 byla slavnostně zahájena výstava s názvem EQUILIBRIUM uměleckého Sdružení Q.   více

Pozvánka na vernisáž výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy

Přijměte pozvání na slavnostní zahájení výstavy Sdružení Q s názvem EQUILIBRIUM – Hledání rovnováhy, které proběhne 12. června 2024 v 17.30 hodin ve Slezskoostravské galerii.  více