Aktuality 2015

Vernisáž výstavy Zoči-voči

Slovenští umělci Julie a Igor Piačkovi vystavili ve Slezskoostravské galerii své práce, výstavu nazvali Zoči Voči. Vernisáž zahájil 22. září 2015 místostarosta Ing. Roman Goryczka a o autorech promluvila umělecká historička Mgr. Eva Ševčíková.

Manželé Piačkovi jsou významnými slovenskými výtvarníky, ve Slezské Ostravě představili svoji práci za posledních pět let. „Jde o retrospektivní výstavu s důrazem na malbu,“ řekl během vernisáže Igor Piačka. Na obrazech manželů byly k vidění postavy horníků, což návštěvníky galerie v obvodě s bohatou hornickou minulostí zaujalo. „Můj otec nějakou dobu na Ostravsku kdysi pracoval jako horník. Navíc jsme se s manželkou zúčastnili workshopu v dolech v Handlové, kde jsme skutečně fárali,“ prozradil Piačka.

Manželé Júlia a Igor Piačkovi představili na této výstavě výběr ze své rozsáhlé tvorby. Júlia se prezentovala rozměrnými plátny, tvořenými především akrylem. Tématem bylo moře, mateřství, poezie, ale hlavně hra s barvou a tvarem. Igorovy oleje a akryly vzdávaly hold kráse ženy, citovaly historii umění, inspirovaly se mytologií, součastností a vztahy mezi mužem a ženou.

Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnou až do 16. října 2015.

Igor Piačka

8. 10. 1962 - narodil sa v Třebíči, Česká republika.
1983-1989 - štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor Voľnej grafiky a knižnej ilustrácie (prof. A. Brunovský).
1987 - 1988 - Royal Academy of Fine Arts v Bruseli, v Belgicku.
1990 - 2003 - odborný asistent na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, vedie Kurz figurálnej kresby na katedre grafiky.
Od r. 2003 - pracuje ako nezávislý umelec.
Od roku 1990 - viac ako 100 samostatných výstav (Bratislava, Praha, Londýn, Moskva, New York, Šanghaj, Tokio) a mnoho kolektívnych výstav po celom svete
od 1985 - 35 ocenení za voľnú grafiku, ex libris, maľbu, poštové známky a ilustrácie (Bratislava, Praha, Belehrad, Paríž, Užice, Toronto, Sapporo, Qingdao, Kanagawa, Peking)
Je zastúpený v mnohých domácich i zahraničných galériách , múzeách a súkromných zbierkach.

Júlia Piačková

1. 1. 1961 – sa narodila v Hlohovci, Slovenská republika.
1976 – 1980 – štúdium na výtvarnom odbore Strednej priemyselnej školy textilnej v Brne.
1981 – 1987 – štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie textilu (doc. Milan Rašla, doc. Ivan Vychlopen, prof. Elvíra Antalová)
1992 – 2006 – učí odborné predmety na keramickom odbore SOU Pezinok.
Od 2012 – učí na výtvarnom odbore ZUŠ Eugena Suchoňa v Pezinku.
Od roku 1988 – 35 samostatných výstav a viacero kolektívnych výstav po celom svete.
Za svoju tvorbu známok a ex – libris získala niekoľko ocenení (Racibórz, Taipei, Bratislava, umiestnenie Top 10 najprogresívnejších známok sveta, renomovaný britský časopis Stamp News).
Je zastúpená v štátnych aj súkromných zbierkach na Slovensku a v zahraničí.
Oblasti tvorby: maľba , kresba, grafika, ex – libris, známková tvorba, ilustrácia, satirická kresba, textilné umenie, keramika, krátke literárne útvary.

 

« zpět na přehled


Aktuality

Vernisáž výstavy Město mnoha příběhů

Ve čtvrtek 18. dubna 2024 byla slavnostně zahájena výstava Město mnoha příběhů ostravského fotografa Jiřího Kudělky.  více

Pozvánka na vernisáž výstavy MĚSTO MNOHA PŘÍBĚHŮ

Přijměte pozvání na vernisáž výstavy MĚSTO MNOHA PŘÍBĚHŮ fotografa Jiřího Kudělky, která se koná ve čtvrtek 18. dubna v 17:00 hodin ve Slezskoostravské galerii, Těšínská 35.   více

Vernisáž výstavy JE TO NA VÁS...

Ve čtvrtek 1. února proběhlo slavnostní zahájení výstavy JE TO NA VÁS… / IT'S UP TO YOU NOT TO HEAR THE CALL UP polského autora Marcina Krawczuka. Výstavu můžete zhlédnout vždy o víkendu v době od 10 do 16 hodin až do 24. března 2024.   více

Pozvánka na vernisáž výstavy JE TO NA VÁS...

Městský obvod Slezská Ostrava připravil ve Slezskoostravské galerii výstavu s názvem JE TO NA VÁS… / IT'S UP TO YOU NOT TO HEAR THE CALL UP polského výtvarníka Marcina Krawczuka. Výstava bude slavnostně zahájena 1. února 2024 v 17:00 hodin ve Slezskoostravské galerii, Těšínská 35, Slezská Ostrava. více