Aktuality 2018

ZDE DOMOV MŮJ

Zdeněk Lyčka

Zdeněk Lyčka je malíř autodidakt. Vystudoval Hutnickou fakultu Vysoké školy Báňské v Ostravě a jeho profesní dráha byla spjatá především s Vítkovickými železárnami v Ostravě.

V kreslení měl zálibu od dětství, které strávil v Petřvaldu na Moravě. Do tajů olejomalby ho zasvětil středoškolský profesor, malíř, grafik a ilustrátor Josef Kudělka z Prahy, který jezdil do Petřvaldu na prázdniny. Na tři roky se Lyčka stal Kudělkovým soukromým žákem.
Později začal navštěvovat přednášky zaměřené na kompozici umělecké fotografie v tehdejším ostravském Domě kultury. Samostatně studoval dějiny výtvarného umění od antiky až po současnost od takových autorů jako Masák, Slánský, Kiplik, Engelmuller, Smith, Vright, Horton, Francisco A. Cerver a další, včetně monografií umělců, kteří ho zajímali. Jeho velkým vzorem se stal Camille Corotte, jako představitel romantického realizmu, který je blízký autorově pojetí krajinomalby dosud. Své zálibě se může po odchodu do důchodu plně věnovat.

Hlavním tématem Lyčkovy tvorby je krajina a všechny její formy. Zajímá ho volná horská nebo přímořská krajina, stejně jako krajina městská se všemi jejími atributy. Pracuje především technikou olejomalby, ale používá také vaječnou temperu. Nejnáročnější z autorových technik je asi pastel díky nutnosti zvláštní přípravy podkladu.

Svá díla začal systematicky vystavovat až v posledních letech. Pravidelně spolupracuje s Galerií Mlejn v Ostravě, kde se každoročně účastní kolektivních výstav.
Samostatné výstavy:
2008 Galerie Mlejn Ostrava
2009 Televizní klub Ostrava
2010 Galerie Beseda na Hukvaldech (rodný dům Leoše Janáčka)
Galerie G Ostrava Zábřeh
2013 Galerie Mlejn Ostrava

Výstava Zde domov můj ve Slezskoostravské galerii dokumentuje autorovi pocity při setkání s krajinou severní Moravy a Slezska. Zdeněk Lyčka na ní představí tvorbu posledních čtyř let.

« zpět na přehled


Aktuality

Pozvánka na komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM

Přijměte pozvání na v pořadí druhou komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy uměleckého Sdružení Q.  více

Pozvánka na komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM

ve středu 19. června se můžete těšit na první komentovanou prohlídku výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy. Těšíme se na Vás od 16 hodin ve Slezskoostravské galerii. více

Vernisáž výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy

Ve středu 12. června 2004 byla slavnostně zahájena výstava s názvem EQUILIBRIUM uměleckého Sdružení Q.   více

Pozvánka na vernisáž výstavy EQUILIBRIUM - Hledání rovnováhy

Přijměte pozvání na slavnostní zahájení výstavy Sdružení Q s názvem EQUILIBRIUM – Hledání rovnováhy, které proběhne 12. června 2024 v 17.30 hodin ve Slezskoostravské galerii.  více